Digitale Tools

Je (online) lessen aantrekkelijk, interactief en effectiever maken met ICT. Liever betalen via een factuur i.p.v. creditcard? Mail naar [email protected]

“Ik kan iedereen de cursus ‘digitale tools’ aanraden. Het is logisch van opbouw en op een hele toegankelijke manier opgezet en geschreven. Ik kan hier als (een beetje digibeet) heel goed mee uit de voeten. De verschillende toepassingsmogelijkheden voor werkvormen die Shauna benoemd zullen mij zeker helpen om mijn lessen op een afwisselende manier vorm te geven waardoor dit zijn studenten meer zal prikkelen en motiveren. En mij als docent natuurlijk ook, ik kan niet wachten om een aantal werkvormen in de praktijk uit te proberen, ik ben super enthousiast!”

Met deze online cursus bied ik een oplossing voor leraren die op hun eigen tempo en wanneer het hen uitkomt aan de slag willen om hun (online) lessen te verbeteren zodat leerlingen daadwerkelijk tot leren komen. Veel leraren weten goed hoe ze hun lessen willen vormgeven, alleen ze weten niet hoe tools daaraan kunnen bijdragen. Ook hebben veel leraren goede fysieke lessen, alleen is de vraag hoe deze om te zetten in online lessen. In deze cursus help ik je met de structuur van je online les, met een goede online instructie voor synchrone en asynchrone lessen en leer ik je werken met maar liefst 18 tools. Stap voor stap neem ik je mee aan de hand van instructievideo’s en ik bundel allerlei lesideeën in een e-book.

Na deze cursus:

 • Heb je concrete handvatten voor hoe je online onderwijs kunt vormgeven (asynchroon, synchroon en blended leren)
 • Weet je hoe je je (online) lessen interactief maakt en hoe je leerlingen effectief kunt laten samenwerken en leren met gebruik van digitale tools
 • Heb je kunnen oefenen met het aanmaken van 18 digitale tools en het voorbereiden van je (online) les met deze digitale tools aan de hand van het TPACK-model
 • Heb je inspiratie opgedaan op het gebied van flipping the classroom en differentiëren met gebruik van ict in de klas
 • Weet je hoe je als leraar een leeromgeving (met ict) creëert die bijdraagt aan de motivatie van de leerling
 • Heb je verzameling van bruikbare tips en voorbeelden van toepassingsmogelijkheden per digitale tool voor in je eigen (onderwijs)praktijk
 • Heb je met andere leraren gespard over digitale tools in de klas in een besloten groep

Tools in Online Cursus ‘Digitale Tools’

 1. Canva
 2. Coggle
 3. EDpuzzle
 4. Kahoot!
 5. LessonUp
 6. Mentimeter
 7. Microsoft To Do
 8. Miro
 9. Myrebus
 10. Padlet
 11. Powtoon
 12. Prezi, PreziNext, PreziVideo
 13. Quizlet
 14. Schoolbordportaal
 15. Thinglink
 16. Whiteboard.fi
 17. Wordwall.net
 18. WRTS

Ik blijf de online cursus updaten. Vanwege de huidige situatie is in september de tool Miro toegevoegd, een online tool waarmee je kunt samenwerken met post-its en die handig is voor gezamenlijk lesontwerp en werksessies met je team. In januari werd de tool Wordwall.net toegevoegd om leerlingen meer te activeren met (spel)activiteiten. Ook voegde ik een instructievideo toe over het werken met break-out rooms in MS Teams.

Hoe is de cursus opgebouwd?

Ik behandel relevante theorie en vertel waar je op moet letten bij het werken met digitale tools en bij het verzorgen van online lessen. Bij relevante theorie kan je denken aan uit onderzoek opgedane werkzame factoren als je werkt met ICT in de klas, het verschil tussen synchroon en asynchroon lesgeven en het TPACK-model. Ook krijg je kennisclips aangeboden met daarin uitleg over Flipping the Classroom en de motivatie van de lerende in een online omgeving.

Vervolgens kun je op je eigen tempo alle 18 tools langs. Met gebruik van het TPACK model kan je jouw (online) lessen gaan voorbereiden. Per tool vind je een instructievideo, vertel ik hoe je de tool aanmaakt en hoe je ermee werkt. Daarnaast deel ik wat suggesties van toepassingsvormen. Dit kunnen toepassingen zijn voor jou als leraar in de voorbereiding van je les of voor in de klas als lesopdracht of werkvorm. De meeste tools gebruik je in je les als interactieve tool, ook deel ik suggesties met tools die je kan inzetten als leerlingen zelfstandig een les voorbereiden of als ze meer uitleg nodig hebben. De tools zijn (bijna) allemaal gratis te gebruiken. Voor meer functionaliteiten kun je de meeste tools ook upgraden als je dat zou willen.

Een e-book als naslagwerk
Alle belangrijke informatie is samengevat in een e-book. Bij aanvang van de cursus krijg je die per mail toegestuurd, uiteraard is deze ook in de cursus zelf te vinden. Met de informatie uit de cursus bij de hand, werkt het e-book als handig naslagwerk voor op de werkplek als je lessen aan het ontwerpen bent. Bonus! Het e-book ‘Interactief online werken met Padlet’ is sinds december ook toegevoegd aan de cursus, voor extra inspiratie!


Je leraar


Shauna Plompen
Shauna Plompen

Shauna Plompen is docent & onderwijsadviseur. Ze heeft de lerarenopleiding omgangskunde gevolgd en is in 2020 cum laude afgestudeerd aan de Master Pedagogiek met specialisatie Leren & Innoveren. Ze geeft les op een mbo en helpt daarnaast leraren om met een goed gevoel voor de klas te staan via Blijvenleren.net. Blijven Leren is een online platform met ruim 4200 volgers waar leraren en coaches dagelijks inspiratie vinden voor in hun (onderwijs)praktijk. Onderwerpen lopen uiteen van (digitale) didactiek, loopbaanbegeleiding, tot het vormgeven van een professionele leercultuur (binnen teams). Shauna heeft lesgegeven op een internationale schakelklas en in de brugklas op een vmbo (basis/kader). Sinds 2013 geeft ze les in het mbo, waar ze sinds 2019 ook projectleider hybride onderwijs is.


Cursus curriculumVeelgestelde vragen


Ik heb al wat ervaring met online lesgeven, is deze cursus geschikt?
Als het gaat om het werken met de tools, leer je de basis. Als je al wekelijks met deze tools werkt, zou het kunnen zijn dat die video’s te basic voor je zijn. Ik verwacht je dan vooral te kunnen inspireren met verschillende verrijkingsvormen en door onderwijskundige inzichten met je te delen, waarmee je jouw (online) les naar het volgende level kunt tillen.
Is deze cursus voor alle onderwijsvormen?
De cursus is geschikt voor docenten in het po, vo, mbo en hbo. De kennis over ict, afstandsleren en motivatie is voor alle onderwijsvormen waardevol en de werkvormen en tools kan je aanpassen aan jouw praktijk.
Wat maakt deze cursus uniek?
De cursus omvat een totaalpakket van theorie, instructievideo’s, werkvormen, voorbeelden uit de praktijk en ervaringsverhalen van docenten die zelf voor de klas staan. Ook kan je in een besloten facebookgroep met elkaar sparren. Daarnaast word de cursus voortdurend bijgesteld om aan te sluiten bij de actuele (werk)situatie.
Is de online leeromgeving Teachable toegankelijk
De leeromgeving is redelijk intuïtief en komt overeen met elektronische leeromgevingen die je op scholen ziet. Het kan even wennen zijn als je normaal niet online werkt. Middels een instructievideo hoop ik je te helpen om goed te navigeren in de omgeving. In een vorige online cursus kwam dit vrij snel bij alle deelnemers goed.
Kan ik ook met een team deelnemen?
Jazeker! Ik stimuleer groepsdeelname zelfs, omdat het leerrendement toeneemt als je met en van elkaar leert. Groepen krijgen een korting van 15% per deelnemer. Bij voorkeur neem ik contact op voordat je als team start, om samen de leerdoelen te bespreken en mee te denken met hoe je binnen de school een structuur kunt bedenken waarin leraren het optimale uit de cursus kunnen halen. Er hebben eerder twee teams een een PLG meegedaan. Stuur dan even een mail naar [email protected] en dan maken we het in orde.

Start nu!