Digitale Tools #2

Je (online) lessen aantrekkelijk, interactief en effectiever maken met ICT. Liever betalen via een factuur i.p.v. creditcard? Mail naar [email protected]

Je (online) lessen aantrekkelijk, interactief en effectief maken met ICT. De afgelopen maanden hebben veel leraren hiermee geëxperimenteerd en ook wel geworsteld. Wat voor tools kan je inzetten en hoe zorg je ervoor dat leerlingen daadwerkelijk tot leren komen? Wat helpt om mijn leerlingen te blijven boeien en kan ik misschien ook differentiëren online? Toen ik als coach werkte op het gebied van digitale didactiek in de klas, zag ik dat veel leraren heel goed weten hoe ze hun lessen willen vormgeven, alleen ze weten niet hoe tools daaraan kunnen bijdragen. Ook hebben veel leraren goede fysieke lessen, alleen is de vraag hoe deze om te zetten in online lessen. In deze cursus geef ik jullie suggesties die je morgen al kunt toepassen in je eigen praktijk.

Dit is de tweede keer dat deze cursus live gaat! Inmiddels hebben 46 leraren met succes deelgenomen, verderop vind je reviews! Digitale tools #2 is geactualiseerd, overzichtelijker, bevat nieuwe tools en is interactiever. Je kunt deelnemen aan een besloten groep waar je ideeën kunt delen, waar ik vragen beantwoord en je ontvangt maandelijks een tip per e-mail zodat je geënthousiasmeerd blijft om met de tools aan de slag te gaan!

Na deze cursus:

 • Weet je hoe je je (online) lessen verrijkt met het gebruik van interactieve digitale tools
 • Weet je hoe je leerlingen effectief kunt laten samenwerken en leren met gebruik van digitale tools
 • Heb je geoefend met het aanmaken van 16 digitale tools en het voorbereiden van je (online) les met deze digitale tools aan de hand van het TPACK-model
 • Heb je inspiratie opgedaan op het gebied van flipping the classroom en differentiëren met gebruik van ict in de klas
 • Weet je hoe je als leraar een leeromgeving (met ict) creëert die bijdraagt aan de motivatie van de leerling
 • Weet je hoe je jouw lesmateriaal zoals instructiekaarten en planners aantrekkelijk kunt vormgeven
 • Heb je verzameling van bruikbare tips en voorbeelden van toepassingsmogelijkheden per digitale tool voor in je eigen (onderwijs)praktijk
 • Heb je met andere leraren gespard over digitale tools in de klas in een besloten groep

Tools in de online cursus 'digitale tools #2'

 1. Canva
 2. Coggle
 3. EDpuzzle
 4. Kahoot!
 5. LessonUp
 6. Mentimeter
 7. Microsoft To Do
 8. Myrebus
 9. Padlet
 10. Powtoon
 11. Prezi, PreziNext, PreziVideo
 12. Quizlet
 13. Schoolbordportaal
 14. Thinglink
 15. Whiteboard.fi
 16. WRTS

Iets voor jou?

De eerste cursus was meer een basiscursus. In deze cursus leer je meerdere facetten van het werken met ICT in je (online) les. Als het gaat om het werken met de tools, leer je de basis. Als je al wekelijks met deze tools werkt, zou het kunnen zijn dat die video’s te basic voor je zijn. Ik verwacht je dan vooral te kunnen inspireren met verschillende verrijkingsvormen en door onderwijskundige inzichten met je te delen, waarmee je jouw (online) les naar het volgende level kunt tillen. Omdat de cursus online wordt aangeboden, is het belangrijk dat je zelfstandig je weg weet te vinden in de leeromgeving. De leeromgeving is redelijk intuïtief en komt overeen met elektronische leeromgevingen die je op scholen ziet. Het kan even wennen zijn als je normaal niet online werkt. Middels een instructievideo hoop ik je te helpen om goed te navigeren in de omgeving. In een vorige online cursus kwam dit vrij snel bij alle deelnemers goed. Ook zul je veel Engelse termen tegen komen bij het werken met de tools, wat even wennen kan zijn. Ook dat is met soms wat hulp van Google Translate bij alle deelnemers goed gekomen.

De online cursus in een notendop:

 • Is voor leraren en instructeurs (of anderen die in een onderwijscontext werken) die hun lessen aantrekkelijk en interactief willen maken
 • Wordt aangeboden in de online leeromgeving Teachable
 • Bestaat uit instructievideo’s waarin ik uitleg hoe je de tools aanmaakt en wat je ermee kunt. Ik deel maar liefst 16 tools
 • Heeft een besloten groep op Facebook voor de deelnemers van deze cursus en cursus #1, waar je ideeën met elkaar kunt uitwisselen en waar ik je vragen direct kan beantwoorden
 • Wordt eind augustus gelanceerd en zal open staan tot eind december 2020 (je hebt 4 maanden toegang)
 • Tijdsinvestering is ongeveer 16 uur (als je veel tools bekijkt, aanmaakt en er een lessen mee ontwerpt)
 • Kost €199 incl. btw (€164,46 zonder btw). Je kunt dit meestal declareren bij je werkgever voor je professionalisering
 • Deelnemers van cursus #1 krijgen korting. Zij kunnen voor €50 excl. btw deelnemen aan de bijgestelde cursus.
 • Je ontvangt achteraf een certificaat van deelname

Meedoen als team of PLG?

Je kunt meedoen als team of professionele leergemeenschap. Bij de vorige online cursus heeft er ook een PLG meegedaan. Om dit te realiseren hebben we eerst telefonisch een gesprek met welke doelen het team of PLG heeft en hoe de online cursus daar onderdeel van kan zijn. We bespreken hoeveel deelnemers meedoen, hoe zij hun ervaringen en inspiratie kunnen delen met de rest van het team en welke rol ik daar eventueel in kan hebben. Bij groepsdeelname geldt een korting van 15% per deelnemer.


Je leraar


Shauna Plompen
Shauna Plompen

Shauna Plompen is docent & onderwijsadviseur. Ze heeft de lerarenopleiding omgangskunde gevolgd en is in 2020 cum laude afgestudeerd aan de Master Pedagogiek met specialisatie Leren & Innoveren. Ze geeft les op een mbo en helpt daarnaast leraren om met een goed gevoel voor de klas te staan via Blijvenleren.net. Blijven Leren is een online platform met ruim 4200 volgers waar leraren en coaches dagelijks inspiratie vinden voor in hun (onderwijs)praktijk. Onderwerpen lopen uiteen van (digitale) didactiek, loopbaanbegeleiding, tot het vormgeven van een professionele leercultuur (binnen teams). Shauna heeft lesgegeven op een internationale schakelklas en in de brugklas op een vmbo (basis/kader). Sinds 2013 geeft ze les in het mbo, waar ze sinds 2019 ook projectleider hybride onderwijs is.


Cursus curriculumVeelgestelde vragen


Hoelang kan ik gebruik maken van de cursus?
De online cursus digitale tools #2 duurt 4 maanden. Je kunt de cursus met 3 maanden verlengen voor €30 euro excl btw. totdat de cursus sluit.
Kan ik ook met mijn team meedoen?
Dat kan! De vorige keer hebben ook een team en een PLG meegedaan. Stuur een mailtje en dan bespreken we de mogelijkheden. Teams krijgen een groepskorting.
Past deze cursus bij mijn onderwijs?
De cursus is geschikt voor docenten in het po, vo, mbo en hbo. De kennis over ict, afstandsleren en motivatie is voor alle onderwijsvormen waardevol en de werkvormen en tools kan je aanpassen aan jouw praktijk.
Ik wil een 2e keer meedoen. Kan dat?
Dat kan zeker! Deelnemers die ook de eerste ronde hebben meegedaan kunnen voor €50 excl btw meedoen met de bijgestelde cursus.
Wat maakt de cursus waardevol en uniek?
De cursus omvat een totaalpakket van theorie, instructievideo's, werkvormen, voorbeelden uit de praktijk en ervaringsverhalen van docenten die zelf voor de klas staan. Ook kan je in een besloten facebookgroep met elkaar sparren.
Kan ik later instromen?
Dat kan zeker! Vanaf het moment dat je start heb je 4 maanden toegang. Het kan zo zijn dat je risico loopt dat tools (minimaal) zijn veranderd, als dat zo is hebben we hier vooraf contact over en dan kan je nog besluiten om wel of niet deel te nemen.
Wat als ik de cursus niets vind?
Dan krijg je je geld terug. Als je binnen 14 dagen een mail stuurt met daarin wat maakt dat de cursus jou onvoldoende heeft geholpen om met digitale tools te kunnen werken in je (online) leeromgeving, dan krijg je je geld terug.

Start nu!