Inleiding

Voordat je aan de slag gaat met de start van je les, werkvormen, organiseren et cetera, beginnen we met een nulmeting. Hiervoor gebruiken we de docentcompetenties en bekwaamheidseisen waar je als leerkracht aan moet voldoen. De informatie die je zal opdoen, gaat je helpen om te bepalen welke focus voor jou belangrijk is. Je kunt dit meenemen in het doorlopen van de aangeboden thema’s. Door te reflecteren op waar je staat, kan je bepalen wat jouw startpunt is. Misschien heb je hier al een beeld van, dit onderdeel zal je helpen om te specificeren waar je je op wil focussen.

Voor iedereen een ander startpunt

Sommige leerkrachten zijn door de drukte in het onderwijs en alle onderwijsvernieuwingen kwijt vanuit welk vertrekpunt zij willen werken. Zij zullen mogelijk een stapje terug gaan doen om terug te komen tot de kern. Anderen zijn net begonnen met het bouwen aan een basis als leerkracht, zij kunnen voortbouwen op wat er al is. Deze online cursus gaat je veel inspiratie bieden om met een goed gevoel voor de klas te staan!

Leren doe je in interactie

Het is verstandig om een 360 graden feedback uit te zetten, zodat je vanuit verschillende hoeken feedback kunt ontvangen. Reflecteer dus niet alleen, maar leer in interactie. Durf om feedback te vragen, want dat kan leiden tot nieuwe inzichten! Je kunt hierbij denken aan de feedback van: 

  • Je naaste collega;
  • Je manager;
  • Een docentcoach;
  • Je leerlingen.

Ga na wie je vertrouwt en met wie je in gesprek wil blijven tijdens deze online cursus.