Inleiding

Je bent een gedreven en enthousiaste docent, daarom ben je begonnen met deze cursus. Ik hoop dat je je passie altijd vast zult blijven houden, want dat is wat onze leerlingen nodig hebben. Blije docenten die met plezier hun vak verstaan. Gemotiveerde docenten die nieuwe dingen als inspiratie zien, waarvan ze zorgvuldig de afweging maken of ze er wat mee zouden willen of moeten of dat ze het links laten liggen. 

Het onderwijs biedt veel mogelijkheden om te blijven leren. Er is geen werkgever te vinden die zoveel investeert in professionalisering. Elke docent heeft recht op professionaliseringsuren. Binnen mbo’s zijn er vaak practoraten of academies waar expertise binnen de organisatie gebundeld wordt. Je kunt daar een hoop leren. Het is de moeite waard om te onderzoeken hoe dat bij jou op school geregeld is. Daarnaast zijn er veel mensen online bezig om hun ervaringen in het onderwijs te delen. Ook kan je gebruik maken van de lerarenbeurs, zodat je als docent kunt doorleren binnen jouw vakgebied. 

In dit thema neem ik je mee. Ik vertel je welke weg ik heb afgelegd toen ik opzoek was naar een eigen plekje online. Ook deel ik hoe ik ideeën opdeed voor in mijn onderwijspraktijk. De opdrachten zullen jou uitdagen om te kijken naar de manier waarop je nu aan leerwinst komt. Je gaat na wat je kunt doen om te blijven leren (binnen je team) als docent.