Inleiding

Vast heel herkenbaar... Die lessen waarbij je leerlingen (naar mijn idee altijd uit het niets) hun spullen inpakken, soms zelfs al opstaan en als het ware collectief beslissen dat de les voorbij is. Ook mij gebeurt dat en linksom of rechtsom, zorg ik ervoor dat ik de regie weer terug heb. Soms heel direct en strikt, dan vraag ik waarom ze hun spullen pakken en wie bepaald heeft dat de les voorbij is. Een andere keer grappend: 'De les is dus voorbij? Aangezien jullie allemaal je spullen al hebben gepakt...' Altijd voeg ik eraan toe: 'Ik wil dat jullie gaan zitten'. Dan wacht ik ook totdat iedereen zit. Ik rond zelf de les af door het doel van de les te evalueren, door een vooruitblik te doen of door een inhoudelijke vraag te stellen die de studenten nog moeten beantwoorden. 

Waarom ik dat doe? Naast dat ik heb ervaren dat het voor leerlingen fijn is om te merken dat iemand de leiding neemt, zorg ik er op die manier voor dat mijn les een begin en ook een duidelijk einde heeft. Om rust in je lessen te blijven creëren is het belangrijk dat je deze regelmaat hanteert.

Daarnaast zorg ik er zo voor dat ik niet mijn positie voor de groep verlies. Na een tijdje wennen de leerlingen er aan en zullen ze niet zomaar de regie overnemen. Want realiseer je goed, als je ruimte geeft en leerlingen door hebben dat het mogelijk is om ruimte in te nemen, zullen ze dat doen. Ook op andere momenten in je les. 

Hoe eindig jij je lessen? Heb je daar een doordacht plan bij of doe je maar wat? Waarom kies je daarvoor? We kijken ernaar in dit thema.