Inleiding

Ik haal bovenstaande tekst uit een publicatie van de Universiteit Utrecht, waarin wetenschapper Tim Mainhard vertelt wat belangrijk is in het contact tussen leerkracht en leerling vanaf het begin van het schooljaar. Hij onderzocht het contact tussen de leerkracht en leerling op diverse scholen vanaf het begin van het schooljaar. Vooral in de klassen die het schooljaar startten met een leerkracht die weinig invloed heeft op wat er in de klas gebeurt en waar een relatief lage nabijheid van de leerkracht is, neemt de kwaliteit van de relatie langzaam verder af.

Dit gaat over de start van het schooljaar. Zelf ervaar ik ook hoe belangrijk de start van een les is. Zoals je weet begint je les eigenlijk al op de gang, als je de leerlingen aantreft voor je lokaal. Wat zeg ik... Eerder zelfs, als je ze de dag ervoor ziet lopen door de gangen. Ik heb altijd gemerkt hoeveel informele gesprekjes op de gang mij opleveren. Je ziet de leerlingen en je begint al met het leggen van een basis voor een relatie. Deze basis kan zowel positief als negatief zijn. Natuurlijk zet ik in op een positief contact, want dat gaat gaandeweg helpen. 

Er zijn verschillende manieren waarop je een les kunt starten. Ik geef je een aantal voorbeelden en ik daag je uit om na te denken over wat jij belangrijk vindt tijdens de start van de les. Waarom is dat zo belangrijk voor jou of voor jouw leerlingen? Met welk doel maak je keuzes op interpersoonlijk, pedagogisch, didactisch en organisatorisch gebied? Draag je dit doel of deze doelen ook (expliciet) uit?