Inleiding

Veel van jullie hebben je vooral voor dit onderwerp aangemeld voor deze online cursus. Als ik met docenten in gesprek ga over het onderwijs is het een mooi onderwerp van gesprek. Hoe bereik jij je leerlingen? Hoe houd je ze bij de les? Hoe maak je onderwerpen actueel? Hoe houd je de regie tijdens de les? Of juist: In hoeverre laat je los tijdens de les?

Orde houden heb ik niet als apart thema opgenomen in deze cursus. Dat had ik gemakkelijk kunnen doen en daar kan ik een heleboel tips over geven. Een groot deel bestaat wat mij betreft uit goed contact met je leerlingen en betekenisvolle lessen verzorgen die aanspreken bij je doelgroep. Tijdens de uitvoering van je les blijf je betekenis geven aan wat je aan het doen bent door het levensecht te maken, door de meerwaarde ervan te vertellen, door leerlingen te laten voelen en ervaren hoe handig het is als je ergens wat van weet en ook hoe leuk het is als je iets kunt wat je voor de les nog nooit had gedaan. Het aansluiten bij competentie, relatie en autonomie kan je ook niet vergeten.

Omdat didactiek een breed thema is en inspiratie overal en nergens te vinden is, maak ik bewust een selectie voor deze online cursus. Ik start met de Taxonomie van Bloom, wat je kan ondersteunen bij het bedenken van leeractiviteiten, vervolgens leg ik jullie het belang uit van aansluiten bij persona's in de groep en ik geef wat voorbeelden van werkvormen zodat je morgen al het een en ander kunt uitproberen. Natuurlijk sluiten we af met een reflectievraag en ik vertel je wat je kunt doen als je meer wil weten over dit thema.